• Catherine

Baked oats

Bijgewerkt: okt 14


Oats, oftewel havermout, is één van de gezondste granen die er is.

Niet raar dus dat al onze granola en bananenbroden uit de voed jezelf webshop op basis zijn van dit fijne graantje.


Een kleine greep uit de voordelen van het eten van havermout:

  • Het bevat de bijzondere vezels – beta glucanen– oplosbare vezels die in de darmen niet alleen vocht opnemen maar ook cholesterol, galzouten en vetzuren binden;

  • Havermout bevat complexe koolhydraten, dit betekent dat de suikers langzaam in het bloed worden opgenomen en dus niet voor hoge pieken in het bloedsuikergehalte zorgen;

  • Het is van nature glutenvrij. Maar let op: voor mensen met coeliakie (deze dienen echt alle gluten te vermijden) geldt dat ze alleen havermout kunnen kopen waarop vermeld staat dat het glutenvrij is. Omdat de niet gecertificeerde havermout in aanraking komt met andere – gluten bevattende – granen is deze havermout voor hen niet aan te raden.

  • Havermout bevat anti-oxidanten, je weet wel, die stofjes die vrije radicalen te lijf gaan. Vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan je cellen. En dat komt meestal voort uit ongezonde voeding en een slechte leefomgeving, maar ze komen ook gewoon vrij bij het delen van je cellen. Super belangrijk dus om anti-oxidanten tot je te nemen.

Catherine – een van onze bloggers – maakte dit heerlijke havermout ontbijt!

Appel, kaneel en rozijnen in combinatie met havermout, dit smaakt naar een appeltaart ontbijt, maar dan SUPER gezond!

Tip van Catherine; maak meerdere porties, bereid het bijvoorbeeld in het weekend voor. Zo heb je doordeweeks een mega gezond ontbijt in een handomdraai.





Baked oats


Ingrediënten voor 2 personen

  • 120 gram havervlokken  

  • 250 gram kokend water

  • 2 appels in stukjes gesneden

  • 1 rijpe banaan in plakjes gesneden

  • 80 gram rozijnen 

  • 65 ml soja melk (of andere plantaardige melk naar keuze)

  • Agave siroop naar smaak (of honing/appelstroop/ahornsiroop)

  • Kaneel naar smaak 

  • Vanille extract naar smaak 

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden;

  2. Doe de havervlokken in een kom en giet het kokende water er overheen;

  3. Laat het 10 min staan en meng dan de rest van de ingrediënten erdoorheen en doe het in een kleine ovenschaal;

  4. Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten.

Simpel toch? Maar zo gezond!

Leef! Van top tot teen, Julianastraat 42, 2411 CV  Bodegraven

Email: Vertelis@leefvantoptotteen.nl 

Tel: 06-53793347/06-40759070

©️2020 Leef! Van top tot teen * Gemaakt door Hanja de Boer